HANDLEIDING






HANDLEIDING
Het inmaken van groenten is eigenlijk niet zo moeilijk en is best een ontspannende en leuke bezigheid. En boven alles, je verlengt er je moestuinseizoen mee!

Groenten op azijn, is dat niet te zuur? Helemaal niet. Ben je geen zo’n fan van sterke zure tonen?
Experimenteer dan wat met bijvoorbeeld siroop, honing of rietsuiker! Je kunt ‘ à fur et à mesure’ je eigen
inmaakcreaties zuur, zoetzuur of zoet maken!

Klik hier voor meer info omtrent jouw eigen stukje moestuin bij Camp’s.

Odoo + afbeelding en tekst

1. OOGSTEN

Alles begint natuurlijk bij verse groenten!


Hoe verser de groentjes die je inmaakt hoe lekkerder het resultaat zal zijn.

Welke groenten zijn geschikt? Zowat alles! Wortels, bieten, kolen, paprika’s, augurken, eieren (al zijn dat natuurlijk geen groenten), selder, champignons en ga zo maar door. Ook heel wat soorten fruit zijn lekker op azijn! Heb je bijvoorbeeld een druivelaar en elk jaar opnieuw veel te veel druiven waardoor er altijd op de composthoop belanden? Leg ze op in azijn! Superorigineel en lekker!

Odoo + afbeelding en tekst

2. VULLEN

Kuisen, Snijden, Raspen


Net zoals bij alle andere toepassingen van groenten en fruit moet je ze natuurlijk een goeie schrobbeurt geven voor je ze in je mooie bokalen stopt!

Afhankelijk van de groente en de toepassing of gewoon je stemming van het moment kun je je groenten schillen, in hun geheel laten, in fijne stukjes hakken, of in grove stukken in de pot ‘tsjokken’. Druiven bijvoorbeeld hoef je maar te wassen en hop, de pot in!

Odoo + afbeelding en tekst

3. INLEGGEN

Tot zover de no brainer klusjes!


Waarom inleggen?

Ingelegde groenten bederven niet als de zuurgraad van het kookvocht tenminste 2 procent bedraagt. Als je dus op de juiste manier te werk gaat kun je het ganse jaar door van de opbrengst van je eigen moestuin blijven smullen.  


Welke bokalen?

Veel mensen associëren ingemaakte groentjes met de welbekende en immer hippe ‘Weck’ potten. Hoewel je deze potten zeker kunt gebruiken (en deze zeer mooi staan in je keuken) is het helemaal niet noodzakelijk. Bij het inleggen van groenten op azijn moet je nu eenmaal de potten niet wecken. De zuurtegraad van het inmaakvocht houdt je groenten goed en voorkomt bacteriële ontwikkelingen. Een makkelijk en vaak veel goedkoper alternatief voor de Weck potten zijn de gewone ‘standaard’ bokalen die je in de supermarkt koopt met bijvoorbeeld boontjes in, of mayonaise. Of natuurlijk de potten van Camp’s Classics. Die zijn lekker groot zodat je er veel groentjes in kunt stoppen. Let wel: je moet je potten eerste steriliseren in kokend water voor je ze gaat gebruiken om er groenten in te leggen. In Engeland en de VS zijn ze trouwens verknocht aan de bij ons minder bekende mason jar voor het inmaken van groenten. Deze vind je ondertussen ook vlot in België en Nederland waar ze veelal verkocht worden als designobject.


Welke azijn?

Het soort azijn dat je moet gebruiken voor het inmaken van groenten verschilt van recept tot recept. Belangrijk is dat je inmaakvocht uiteindelijk een minimale zuurtegraad behoudt van 2%.

Odoo + afbeelding en tekst

4. KRUIDEN

Nu begint het echte werk


Inleggen doe je natuurlijk met azijn, water en kruiden. Maar dan begint het. Water is duidelijk, maar welke azijn ga je gebruiken?

Witte natuurazijn of rode wijnazijn?

Of ga je voor een balsamico met een vleugje tijm? Recept per recept kan dit allemaal variëren. Elk kruid heeft zijn eigen functie in het inmaakproces. 

Odoo + afbeelding en tekst

5. CHILLEN

Afwachten


De groenten blijven goed tot je de bokalen terug openmaakt. Je moet je dus geen zorgen maken over een vervaldatum. 

Odoo + afbeelding en tekst

6. SMULLEN

Klaar!


Klaar en smullen maar! Zie je wel dat het niet zo moeilijk was.